Bútorfelújítás lépésről lépésre

Bár minden bútor egyedi, a bútorfelújítás során minden esetben
meg lehet különböztetni néhány alapvető lépést, és folyamatot.

bútorfelújítás Általában szinte minden bútornak van kárpitos része, tisztelet a kivételnek.

Tehát a kárpit eltávolítása az, ami a legelső feladat, és máris előtűnik a váz, ami megmutatja hiányosságait, az alatt értem a csapok elgyengülését estleges összekötők repedését törését.

Első feladatunk ezek megerősítése hagyományos módon, illetve ha ez már nem lehetséges, akkor a modern kor adta lehetőségek igénybevételével a maximális stabilitás elérése.

Miután ez megtörtént akkor a látszó fa részek letisztítása következik, ez történhet politúros bútorok esetén, szalmiákszesz és denaturált szesz együttes oldatával, amit ecsettel hordunk fel, és feloldott politúrt finom rézkefével, illetve zsákvászon anyaggal ledörzsöljük.

Megkapjuk az eredeti fa színét, és előbukkannak a régi javítás nyomai ami nem minden esetbe szakszerűek.

Felületek javításával folytatjuk ez alatt értem az esetleges furnérhibák cseréjét, repedések összeragasztását, kopott fa részek, faragások pótlását.
Ezek után következhet a felülkezelés.

A felújítás során elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami meghatározó lehet a bútor külsejébe!

Ezt azért mondom, mert itt figyelembe kell venni a megrendelő igényét minden szempontból.

A bútornak a következő dolgokhoz kell igazodnia: a lakás enteriőrjéhez, ha kárpitos bútorról van szó, akkor a szövet jellegéhez, a meglévő bútorokhoz, az aktuális bútor stílusához minőségéhez.

Felületkezelések alapvetően a következő félék lehetnek: festett, lakkozott, politúrozott, viaszolt, aranyozott.

Festet, bútor alatt azt kell érteni, hogy a bútor váza nem egy nemes fából készült, mint például, dió, cseresznye, mahagóni, hanem egyszerű fenyőfából pont, azért mert a fát nem akarták láttatni, hanem a festéssel szeretnék meghatározni a színét jellegét.

A festés lehet egyszínű, illetve többszínű, ez utóbbi a kontúrok kiemelését is szolgálhatja, patinával esetlegesen más színű festékkel egy kontraszt is elérhető, ami a bútornak egy keretet ad, így hangulatosabbá téve a jellegét, esetlegesen egy modernebb külsőt sugallva.

Lakkozott bútor alatt azt kell érteni, hogy a felület alatt láthatóak a fa erezetei, rajzolatai, ez egy több lépcsős eljárás.

Első lépés mindig az, hogy a fa eredeti színét meghagyjuk, vagy esetlegesen pácolással más tónusú, hatású kinézetet varázsoljunk neki.
Miután a színezés megszáradt, második lépcső egy alapozó lakk, ami leköti a fa szálait, melyek a pácolás során kissé kidagadtak.

Harmadik lépés egy úgynevezett töltő lakk ami a fa pórusait eltömíti és ez adja meg a lakk (húsát) vastagságát, ezt többször meg lehet ismételni köztes csiszolással,  mindaddig amíg teljesen el nem fedjük a fa pórusait. Ezt csak egész magas fény esetén szoktuk elkészíteni.

Negyedik lépés a végleges úgynevezett fedő lakkozás, ez lehet matt, de lehet egész fényes is.  A fényességet lehet még fokozni polírozással (nem összekeverendő a politúrozással).

Politúrozás talán mondhatni ez a felületkezelés csúcsa, miért mondom ezt, mert ez az a felületkezelési módszer, ami komoly szaktudást, évekig tartó gyakorlást igényel és ettől lesz egy bútor kedves kellemes tapintású, illetve ez emeli ki a fa legszebb vonásait!

Politúrról egy kicsit, hogy mi is ez valójába.

Mi a politúr? A politúr tulajdonképp egy természetes állati (tetűféle) eredetű, vegyi úton fehérített viasztalanított gyanta, amit denaturált szeszbe oldanak fel, az oldat neve politúr.

A politúrozás első munkafolyamata, ha kész a felület (értem ezalatt a furnér, faragások, hiányosságok pótlását a teljes felület finom csiszolását), némi olaj bedörzsölésével előhozzuk a fa eredeti rajzolatát színét jellegét, esetleg egy kis halvány páccal segíthetünk neki, vagy ha a megrendelő kívánja, tónusaiba változtathatunk rajta.

Első réteg az alapozás, ezt sokan ecsettel vagy szórópisztollyal hordják fel, ami nem jelent problémát hisz a mai felgyorsult világba senki nem szeret várni a bútorára heteket esetleg 1-2 hónapot.

Hagyományosan ezt egy durva rongy közé tekert gyapjú labdával (golyóval) amit megtöltünk, politúrral elkezdjük dörzsölni a felületet.
Sajnos ez eléggé időigényes feladat, mivel a kellő vastagság eléréséhez akár órákig dörzsölhetjük.

Dörzsölés közbe paraffinolajat és habkőport hintünk a felületre, ami segít a fa pórusainak elfedésébe, az olaj pedig megakadályozza a felület betapadását, ami foltokat eredményezhet a felületen.

Ezt a munkafolyamatot addig ismételjük 1-2 napos száradásokat beiktatva, amíg a felület teljesen ki nem töltődött (a fa pórusaira gondolok) egyre finomabb vásznak használatával a felület egyre simább tükrösebb lesz.
Az utolsó fázis, amikor a fényét adjuk meg a felületnek, ezt a munkafolyamatot íberezésnek hívjuk.

Az íberezés során a felületbe maradt paraffinolajat eltávolítjuk, ezt esetenként többször megismételjük mindaddig amíg nem lesz tartósan magas fényű a felület.

A politúrnak vannak fajtái pl.: ami vöröses, barnás, aranysárgás, illetve van fehér színű is.

A politúr ez egyik legkényesebb felületkezelés, ami napi használatba van, ezért nagyon sérülékeny.

Forró bögre, vagy az asztalon tartott virág alatt is könnyen megfoltosodik.
Összefoglalva a politúr nagyon szép, és kellemes a látványa illetve a tapintása, de nagyon kényes!

Viaszolás ez a felületkezelési forma megint csak régi időkre nyúlik vissza.
Felületet beeresztik egy híg viasz anyaggal mostanában rengeteg cég árul ilyesmit, ezután ha kellően beivódott és megszáradt a felület rongykoronggal dörzsöléssel hamvas felület érhető el.

Aranyozás ezeket álltalába képkeretek, szobrok, faragások díszítésére használják.

Mivel mi ezzel nem foglalkozunk és erre a célra megvannak, a szakembereink csak felületesen nyilatkozom, hogy hogyan készül az aranyozás.

Szépen kialakított finomra csiszolt felületet aranylapokkal lefedik és különböző szerszámokkal fényesre polírozzák.

 

 

Szerző: Szijjártó István
2010. 10. 23.

 

Az ingyenes felméréssel nem kockáztat

Kérjen Ön is egy ingyenes felmérést. A bútorfelújítás
előtt végzett felmérés teljes költségét átvállaljuk Öntől.
Adjon egy utolsó esélyt bútorának.

Az ingyenes felmérés száma: 0620 980 70 94 / 061 256 3260

Kérjen ingyenes felmérést akár e-mailben is. Nem kell mást tennie, mint röviden összefoglalnia problémáját, amivel kapcsolatban megkeresett minket, és telefonon megkeressük Önt az ingyenes felmérés miatt.

Kérjen ingyenes felmérést online

Az Ön neve*:


Az Ön e-mail címe*:


Az Ön telefonszáma*:


Miben segíthetünk*:
Várjuk mihamarabbi jelentkezését az ingyenes felmérésre!